Antisztatikus műgyanta padlók

Vezetőképes padlók

 

Sztatikus elektromos kisülések elleni védelem.

Antisztatikus, más néven vezetőképes műgyanta padlóbevonatok:

Elsősorban olyan helyekre ajánljuk, ahol előírás az ESD védelem. Ilyen helyiségek például fényező műhelyek, üzemcsarnokok részei.

Az elektrosztatikus töltést nyugalmi állapotban sztatikus elektromosságnak hívjuk. Általában súrlódás, majd annak megszűnése következtében jön létre. A súrlódás hatására hő keletkezik, ami az anyag molekuláit mozgásba hozza. Amennyiben a két anyagot szétválasztjuk egymástól, elektronáramlás következik be az anyagrészecskék között.

Elektrosztatikus kisülés veszélye

Sztatikus elektromosság levezetése drága és veszélyes. Az elektronok vándorlása következtében az egyik anyagon elektronhiány, a másikon pedig elektrontöbblet jön létre, vagyis kialakul az elektromos mező, a sztatikus elektromosság. Két anyag egyszerű szétválasztása, például egy ragasztószalag lehúzása a tekercsről, elindíthatja az elektronok cseréjét, és ezáltal elektrosztatikus mezőt gerjeszthet.

A létrejövő sztatikus elektromosság mennyisége a súrlódásnak és szétválasztásnak kitett anyagoktól, valamint a súrlódás és szétválasztás intenzitásától és a levegő relatív páratartalmától függ. Általában az elterjedt műanyagok hozzák létre a legnagyobb sztatikus töltést. Az alacsony páratartalom - ez jellemző például téli időszakban a fűtött helyiségekben - ugyancsak elősegíti nagy elektrosztatikus feszültség létrejöttét.

ESD területek padlóbevonatai

Az ESD területei - pl.: mikrochip gyártás - csak akkor tudják feladataikat maradéktalanul ellátni, ha az ott felhasznált összes anyag és berendezés teljes mértékben összhangban van a követelményekkel. Az ESD területek tipikus eszközeihez tartoznak az asztalok, a székek, a cipők, a ruházat, a földelő csuklópántok, ionizátorok - és természetesen a vezetőképes padlóbevonatok. Ezen utóbbiaknak különös jelentőségük van, mivel az ESD területen keletkezett összes töltés (feszültség) levezetését, földelését biztosítják.

A vezetőképes padlóbevonatokat két különböző területen használják:

• robbanásveszély elleni védelem,

• ESD védelem.

A vezetőképes padlóbevonatok mind a két esetben megakadályozzák, hogy az ott tartózkodó személyek feltöltődjenek. Az ún. védett helyiségekben így akadályozzák meg, hogy a raktározott tűzveszélyes anyagok felrobbanjanak. Az elektrosztatikusan érzékeny alkatrészek elektromos kisülésének megakadályozására pedig a helyiségeket ESD védelemmel látják el. Mind a két alkalmazási terület más-más szabvány hatálya alá esik, ezért teljesen külön kell kezelni azokat.


Vezetőképes padlóbevonatok rendszerfelépítése

Rétegek és rendeltetésük:

Alapfelület

Általában olyan cementkötésű aljzatokat látnak el bevonattal, mint a beton vagy cement esztrich, de lehetséges magnezit vagy anhidrit aljzatok bevonása is. Amennyiben fennáll a hátoldali átnedvesedés veszélye, páraáteresztő rendszert kell választani. A hőre lágyuló aljzatok, például az öntött aszfalt, tartósan rugalmas bevonatot igényelnek.

Alapozás

Az alapozó feladata minden műgyanta alapú bevonati rendszer esetén a megfelelő tapadás biztosítása az aljzat és a bevonat között. Az alapozó általában oldószermentes, alacsony viszkozitású, áttetsző epoxigyanta. Amennyiben az alapozó gyantát tűziszárított kvarchomokkal keverjük, kiegyenlítő habarcsként is alkalmazható. A páraáteresztő rendszereket vízzel emulgeált epoxi gyantával alapozzuk.


Vezetőképes padlóbevonatok rendszerfelépítése

Rétegek és rendeltetésük

  1. védőbevonat/esetleg ápolószer
  2. fedőbevonat
  3. vezetőréteg vezető szalaggal
  4. póruszárás, simító glett
  5. alapozás
  6. aljzat
Antisztatikus műanyag padlók Antisztatikus műanyag padlók Antisztatikus műanyag padlók

 

Kiegyenlítő habarcs használatával a rétegek egyenlő vastagságúak lesznek és ezáltal levezetési ellenállásuk is egyenletessé válik.

 

Póruszárás, simító glett

A vezetőképes padlóbevonatok levezetési ellenállása első sorban a fedőréteg vastagságától függ. Nagyon fontos ezért, hogy a fedőréteg mindenhol azonos vastagságú legyen, mivel ez biztosítja a teljes felület egyenletes ellenállását. Durva és egyenetlen aljzatok esetén azt tanácsoljuk, hogy az alapozóréteg után vigyenek fel kvarchomokból és alapozó gyantából előállított kiegyenlítő réteget.

Vezetőréteg/földelés

Mivel a beton vezetőképessége az idők folyamán a kiszáradással gyengül, és a műgyanta alapozó réteg is szigetel, úgynevezett vezetőréteg felhordása válik szükségessé. Ez a köztes réteg gondoskodik arról, hogy az elektrosztatikus töltést egy vezetőképes felületen keresztül, mintegy csatornaként, állandó ellenállással vezessük a földelésbe. A vezető réteg általában korommal feltöltött, vizes epoxigyanta diszperzióból áll.

A StoCretec kétféle megoldást kínál, a kiválóan és a mérsékelten vezetőképes vezetőréteget (StoPox WL 118). Az utóbbi akkor kerül alkalmazásra, ha a vezetőképes rétegnek eleget kell tennie a személyvédelem követelményeinek is a DIN VDE 0100-410-ben meghatározottak alapján.

A vezető réteg és a földelés közötti kapcsolatot vagy öntapadós (horganyzott) rézszalaggal vagy úgynevezett földelőkészlettel hozzák létre. Mivel a vezető szalagok viszonylag bizonytalan megoldást jelentenek, ezért a nagyon megbízható földelőkészlet használatát javasoljuk. A szokásoknak megfelelően 100 m2 padlófelületre egy földelési csatlakozópont kerül.

BLOGBEJEGYZÉSEK

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk